top of page

Anxiety masterclass

Εξειδικευμένο σεμινάριο: Δουλεύοντας με το άγχος στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα, με τον Robert Elliott
20 Οκτωβρίου 2022

Οι δυσκολίες άγχους είναι συχνές σε κλινικούς και μη κλινικούς πληθυσμούς και αποτελούν ένα κλινικά και θεωρητικά σημαντικό επίκεντρο για τη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα (Emotion-Focused Therapy – EFT).  Σε αυτό το εργαστήριο παρουσιάζεται η θεωρία, η έρευνα και η πρακτική του EFT με το κλινικό άγχος, με ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωνικό άγχος.


Αρχικά, συνοψίζεται η θεωρία του EFT για το άγχος, η οποία αντλεί από: (α) την προσωποκεντρική θεραπεία, η οποία δίνει έμφαση στους όρους αξίας και την ασυμβατότητα, (β) τη focusing-βιωματική θεραπεία, η οποία επισημαίνει τις δυσκολίες πρόσβασης στην άμεση βιωματική διαδικασία και τη διατήρηση μιας απόστασης εργασίας και (γ) τη θεωρία των συναισθημάτων του EFT, η οποία εντοπίζει την πηγή των δυσκολιών του άγχους σε πρώιμες εμπειρίες απόρριψης, παραμέλησης, κακοποίησης ή εκφοβισμού από σημαντικούς άλλους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας σκληρός εσωτερικός κριτής.  Αυτή η διαδικασία προκαλεί τα πρωτογενή δυσπροσαρμοστικά συναισθήματα της ντροπής και του φόβου, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν τη συμπεριφορική και συναισθηματική αποφυγή ή την αυτοδιακοπή.  


Στη συνέχεια, θα περιγραφεί μια γενική EFT προσέγγιση για τη δουλειά με αυτή την ομάδα πελατών, η οποία περιλαμβάνει: (α) τη δημιουργία μιας γνήσιας, ενσυναισθητικής, στοργικής σχέσης, (β) την ανάλυση της διαδικασίας πρόκλησης άγχους με προσεκτική συστηματική περιγραφή ή επαναβίωση των καταστάσεων που προκαλούν άγχος σε συνδυασμό με τη δουλειά πάνω στις διαδικασίες του εσωτερικού κριτή και της αυτοδιακοπής, (γ) το  focusing, την ενσυναισθητική επιβεβαίωση και τη συναισθηματική ρύθμιση για την ενίσχυση της αίσθησης του εαυτού, (δ) τη δουλειά για την μετατροπή των βασικών συναισθημάτων που προκαλούν άγχος σε νέες, περισσότερο προσαρμοστικές συναισθηματικές αντιδράσεις, και (ε) την παγίωση της αλλαγής του πελάτη. Όλα αυτά συνδυάζονται με πρακτική εξάσκηση στη χρήση του διαλόγου διπλής καρέκλας για τις ρήξεις άγχους  και  με τη συμπονετική αυτό-ανακούφιση για την οδύνη που προέρχεται από το άγχος.


Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας θα γίνεται πρακτική εξάσκηση δεξιοτήτων με την χρήση των προσωπικών εμπειριών των συμμετεχόντων. 

Σε ποιους απευθύνεται

Μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον το Επίπεδο 1.

Πιστοποίηση

Αυτό το σεμινάριο δεν απαιτείται ούτε είναι μέρος της διαδικασίας πιστοποίησης.

Ημερομηνίες

20 Οκτωβρίου 2022

Ώρες

10:00 έως 17:30

Τόπος

Θα ανακοινωθεί σύντομα

Γλώσσα

Αγγλικά

Κόστος

Έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022: 140 ευρώ

Από τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022: 160 ευρώ

Πολιτική ακύρωσης

  • Εάν ακυρώσετε τη συμμετοχή σας 30 μέρες ή περισσότερες πριν από την ημερομηνία του σεμιναρίου θα σας επιστραφεί το κόστος συμμετοχής μείον 25 ευρώ για έξοδα διαχείρισης.

  • Εάν ακυρώσετε σε λιγότερες από 30 ημέρες από την ημερομηνία του σεμιναρίου θα λάβετε πίστωση, μείον 25 ευρώ διαχειριστικά έξοδα, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποιο μελλοντικό σεμινάριο.

  • Εάν δεν μας ενημερώσετε πριν από την ημερομηνία του σεμιναρίου δεν μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων ή πίστωση.

  • Μπορείτε να μεταφέρετε την εγγραφή σας σε άλλο άτομο χωρίς επιπλέον κόστος. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να μας ενημερώσετε για το όνομα του ατόμου.

  • Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να ακυρώσουν το σεμινάριο λόγω ασθένειας του εκπαιδευτή, μειωμένης συμμετοχής ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων. Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου το κόστος συμμετοχής θα επιστραφεί στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε εδώ, στο info@hieft.gr, ή στο 6944964300
Robert 2015.png

Εκπαιδευτής

Dr. Robert Elliott

Ο Robert Elliott, Ph.D., είναι καθηγητής Συμβουλευτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde. Είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ψυχολόγος, ερευνητής και εκπαιδευτής. Διεξάγει εκπαιδεύσεις στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα στις ΗΠΑ, σε πολλές χώρες της Ευρώπης και την Ασία. Είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων Facilitating emotional change (1993), Learning emotion-focused psychotherapy (2004), Research methods in clinical psychology (2015), Essentials of Descriptive-Interpretive Qualitative Research (2021) και Emotion-focused counseling in action (2021), καθώς και συγγραφέας περισσότερων από 170 επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων. Είναι αποδέκτης του Βραβείου Διακεκριμένης Ερευνητικής Σταδιοδρομίας της Εταιρείας για την Έρευνα στην Ψυχοθεραπεία, και του Βραβείου Carl Rogers από το Τμήμα Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Απολαμβάνει το τρέξιμο, την επιστημονική φαντασία, και όλα τα είδη της μουσικής.

LX2A7329_pp_150.jpg

Διευκολύντρια

Αγάθη Λακιώτη, Ph.D.

Η Αγάθη Λακιώτη, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια, εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό της στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde. Διδάσκει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, Θετική Ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια και επόπτρια στην Προσωποκεντρική προσέγγιση για πάνω από 15 χρόνια. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια και επόπτρια στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα από το International Society of Emotion-Focused Therapy. Είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Focusing από το The International Focusing Institute. Διαπιστώνοντας την αποτελεσματικότητα του EFT στην πρακτική της, αλλά και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη που βίωσε μέσα από την εκπαίδευση και εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης, αποφάσισε το 2021 να ιδρύσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα (HiEFT) και να διαδώσει αυτή την προσέγγιση στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο είναι αναγνωρισμένο από το International Society of Emotion Focused Therapy (ISEFT)
ISEFT LOGO.png
bottom of page