top of page
Image by Dingzeyu Li

Εκπαίδευση στο
Inner Relationship Focusing

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ INNER RELATIONSHIP FOCUSING

Το Inner Relationship Focusing είναι μια διαδικασία αυτεπίγνωσης και συναισθηματικής θεραπείας η οποία αναπτύχθηκε από τις Ann Weiser Cornell και Barbara McGavin. Αποτελεί μια δημοφιλή εξέλιξη του Focusing η οποία διδάσκεται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Πρόκειται για μια διαδικασία που δίνει άμεση προτεραιότητα στη δημιουργία μιας ενσυναισθητικής και συμπονετικής σχέσης με όποια εμπειρία ή πλευρά του εαυτού μας συναντάμε μέσα μας. 

Στο Focusing δίνουμε προσοχή  και εξερευνούμε τη «βιωμένη αίσθηση», την αίσθηση δηλαδή που δημιουργείται στο σώμα μας για την κάθε κατάσταση που βιώνουμε. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια βιωμένη αίσθηση χρειάζεται να έχουμε μια φιλική, ανοιχτή και ήρεμη εσωτερική στάση. Με την εκπαίδευση στο IRF μαθαίνουμε πως να αποκτούμε πρόσβαση σε αυτή τη στάση.


Η βασική έννοια του IRF είναι ο «Εαυτός-σε-Παρουσία». Παρουσία είναι η φυσική κατάσταση του εαυτού που χαρακτηρίζεται από ηρεμία, περιέργεια, ενδιαφέρον, συμπόνια και ικανότητα δράσης με ώριμους και ισορροπημένους τρόπους. Ωστόσο, μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μας όλοι μας έχουμε αναπτύξει διάφορες πλευρές ή κομμάτια του εαυτού με τα οποία ταυτιζόμαστε, βγαίνοντας έτσι από την κατάσταση παρουσίας. Με το IRF μαθαίνουμε τους τρόπους για να αποκτούμε πρόσβαση στην κατάσταση παρουσίας και να σχετιζόμαστε με τα διάφορα κομμάτια του εαυτού μας μέσα από αυτήν.

Image by Giulia Bertelli

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ INNER RELATIONSHIP FOCUSING

Η εκπαίδευση στο IRF αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Το κάθε επίπεδο χτίζει σταδιακά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται κανείς για να το εξασκήσει είτε μόνος του ή με κάποιο άλλο άτομο μέσα σε μια συνεργατική σχέση Focusing.

Αρχικά μαθαίνετε τα βασικά στάδια της διαδικασίας του Focusing ώστε να μπορείτε να καθοδηγείτε τον εαυτό σας και να συνοδεύετε έναν άλλο εστιαζόμενο (επίπεδο 1). Μαθαίνετε πώς να ακούτε έναν εστιαζόμενο και να τον βοηθάτε να εμβαθύνει στη διαδικασία του Focusing (επίπεδο 2). Σταδιακά μαθαίνετε να καθοδηγείτε έναν εστιαζόμενο στη διαδικασία (επίπεδο 3) και να αντιμετωπίζετε δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν με τα διαφορετικά είδη διαδικασίας και τις διαφορετικές πλευρές του εαυτού (επίπεδο 4).

Ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα θα έχετε μάθει μια ισχυρή διαδικασία αυτεπίγνωσης, συναισθηματικής θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης την οποία θα μπορείτε να εξασκείτε μόνοι ή (καλύτερα) με έναν ισότιμο συνεργάτη Focusing όποτε το χρειάζεστε!

Σε ποιους απευθύνεται
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν να συνδέονται βαθύτερα με τον εαυτό τους και το βίωμά τους καθώς και να καλλιεργούν μια ουσιαστική σχέση με τον εαυτό τους η οποία χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση, αποδοχή και συμπόνια. 


Επαγγελματικά το IRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, coaches και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. Το IRF μπορεί να βοηθήσει τους ειδικούς να ενισχύσουν την ποιότητα της παρουσίας τους αναπτύσσοντας την αυθεντικότητα, τον ακριβή ενσυναισθητικό συντονισμό και την ανοιχτή στάση που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να βοηθήσουν πιο αποτελεσματικά τους πελάτες τους. Μπορούν επίσης να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις λεπτές αποχρώσεις των νοητικών και συναισθηματικών διαδικασιών των πελατών τους ώστε να μπορούν να τις διευκολύνουν. Ταυτόχρονα το Focusing τους δίνει τα εφόδια ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να έρχονται σε άμεση επαφή με το βίωμά τους στο εδώ και τώρα.


Δομή 
Το εκπαιδευτικό είναι κατεξοχήν βιωματικό. Εκτός από τις σύντομες παρουσιάσεις των εννοιών, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων γίνονται επιδείξεις συνεδριών Focusing, πρακτική εξάσκηση σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, συζήτηση και επεξεργασία των εμπειριών των συμμετεχόντων.

 

Σημαντικό: Ανάμεσα στις συναντήσεις θα ανταλλάσσετε συνεδρίες Focusing με τα άτομα που εξασκηθήκατε κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι του προγράμματος και είναι βασικό για να αντλήσει κανείς όλα τα οφέλη του Focusing. Οι συναντήσεις με τον Focusing συνεργάτη σας δεν χρειάζεται να παίρνουν πάνω από μια ώρα την εβδομάδα συνολικά. 


Η εκπαίδευση πραγματοποιείται online μέσω zoom.

Οι αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα (ημερομηνίες, κόστος, κλπ.) θα ανακοινωθούν σύντομα.

Δήλωση συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλώ συμπληρώστε αυτή τη φόρμα. Η κράτηση της θέσης γίνεται μόνο με την εξόφληση του κόστους του σεμιναρίου. Λόγω της βιωματικής φύσης του προγράμματος ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ, στο info@hieft.gr ή στο 6944964300.

Agathi Lakioti.jpg

Εκπαιδεύτρια

Αγάθη Λακιώτη, Ph.D.

Η Αγάθη Λακιώτη, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια, εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό της στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde. Διδάσκει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, Θετική Ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια και επόπτρια στην Προσωποκεντρική προσέγγιση για πάνω από 15 χρόνια. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια και επόπτρια στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα από το International Society of Emotion-Focused Therapy. Είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Focusing από το The International Focusing Institute. Διαπιστώνοντας την αποτελεσματικότητα του EFT στην πρακτική της, αλλά και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη που βίωσε μέσα από την εκπαίδευση και εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης, αποφάσισε το 2021 να ιδρύσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα (HiEFT) και να διαδώσει αυτή την προσέγγιση στην Ελλάδα.

Το Inner Relationship Focusing με βοήθησε να νιώσω ξανά δυνατός και αισιόδοξος σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Μου έχει δώσει μια νέα οπτική για τον εαυτό μου και τη σχέση μαζί του. Η νέα αυτή προσέγγιση με έχει κάνει να νιώσω μεγαλύτερος από τα προβλήματα μου και πώς είμαι πολύ περισσότερα από την ντροπή, το θυμό ή τη θλίψη μου. Ακόμα, μέσα από τη διαδικασία του αισθάνομαι να αντέχω περισσότερο τη μοναξιά της καθημερινότητας χωρίς να κολλάω σε αυτή, χάρη στην περιέργεια που αναδύεται για τη ζωή και ότι νέο μπορεί να φέρει. Η παρουσία της εκπαιδεύτριας γεμάτη ζεστασιά, ευαισθησία και κατανόηση ενισχύει στο έπακρο την αποδοχή της όποιας πλευράς του εαυτού μπορεί να συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης αλλά και πέρα από αυτή. Το ταξίδι αυτό θα το πρότεινα σα δώρο στους ανθρώπους που νοιάζομαι και όσους θέλουν να αγαπήσουν τον εαυτό τους  και τη ζωή.

Δημήτρης Μούγιος

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Επίπεδο 1: Συναντώντας την εσωτερική σχέση

Το επίπεδο 1 αποτελεί μια καλή εισαγωγή στο Inner Relationship Focusing. Στο σεμινάριο θα μάθετε τα βασικά βήματα της διαδικασίας έτσι ώστε να μπορείτε να την εξασκείτε είτε μόνοι σας ή με έναν συνοδό. Θα αναπτύξετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να μπορείτε να καθοδηγείτε τον εαυτό σας μέσα από μια διαδικασία Focusing αλλά και να συνοδεύετε έναν άλλο εστιαζόμενο στη δική του διαδικασία.


Συγκεκριμένα στο επίπεδο 1 θα μάθετε:

 • Τι είναι το Focusing και πως αναπτύχθηκε

 • Τι είναι το Inner Relationship Focusing

 • Το εσωτερικό περιβάλλον που διευκολύνει την αλλαγή: Η Παρουσία, ο Εαυτός-σε-Παρουσία και η γλώσσα Παρουσίας

 • Τι είναι η βιωμένη αίσθηση και πως οι βιωμένες αισθήσεις περιέχουν περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε

 • Τη δομή μιας συνεργατικής σχέσης Focusing

 

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να περιγράφετε αυτά που αισθάνεσθε στο σώμα σας χωρίς να τα κρίνετε, να τα χαρακτηρίζετε ή να τα ερμηνεύετε νοητικά

 • Πώς να καλλιεργήσετε ένα εσωτερικό περιβάλλον ήρεμης, ανοιχτής επίγνωσης γεμάτης περιέργεια, και τι να κάνετε αν δεν μπορείτε 

 • Πώς να βρίσκετε τη βιωμένη αίσθηση για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζετε

 • Πώς να δημιουργήσετε μια εσωτερική σχέση με ό,τι αισθάνεσθε ώστε η αλλαγή να προκύπτει με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο

 • Πώς να εμβαθύνετε τη σχέση με αυτά που συναντάτε μέσα σας

 • Πώς να είστε παρόντες, να δίνετε την προσοχή σας και να απαντάτε στον εστιαζόμενο

 • Πώς να χρησιμοποιείτε το Focusing στην καθημερινή ζωή

 

Το επίπεδο 1 απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου εμπειρία με το Focusing ή με το Inner Relationship Focusing ή έχουν μια μικρή εμπειρία και θέλουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την κατανόηση και τις δεξιότητες Focusing και ακρόασης. 


Το επίπεδο 1 είναι προϋπόθεση για την  παρακολούθηση των υπόλοιπων επιπέδων. 

Επίπεδο 2: Συνοδεύοντας την εσωτερική σχέση

Σε αυτό το επίπεδο μαθαίνετε πώς να είστε ένας υποστηρικτικός συνοδός σε μια διαδικασία Focusing, είτε τη δική σας είτε κάποιου άλλου. Δίνουμε έμφαση στη Παρουσία, βιώνοντας τις ιδιότητες της Παρουσίας όπως αυτές εμφανίζονται στη συνεργατική σχέση Focusing και μαθαίνουμε πώς ο συνεργάτης μπορεί να υποστηρίξει την Παρουσία του εστιαζόμενου. Περνάμε επίσης χρόνο με το «όριο» και τη συμβολοποίηση και μαθαίνουμε πώς ο συνεργάτης μπορεί να βοηθήσει τον εστιαζόμενο να παραμείνει σε ένα όριο. Στο επίπεδο 2 διδάσκονται επίσης προηγμένες τεχνικές ακρόασης.
 

Συγκεκριμένα στο επίπεδο 2 θα μάθετε:

 • Πως η ενσυναίσθηση επιτρέπει στη φυσική διαδικασία της αλλαγής να συμβεί

 • Πως το καλύτερο περιβάλλον της αλλαγής είναι να είμαστε με «αυτό που υπάρχει» με τον εαυτό μας ή ένα άλλο άτομο

 • Πως το να πηγαίνουμε αργά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάμε πιο βαθιά

 • Ποιες είναι οι ποιότητες που καλλιεργούν την εσωτερική σχέση – και ποιες την εμποδίζουν

 

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να μένετε με ένα ασαφές «όριο» χωρίς να απομακρύνεστε ή να αναλύετε τι σημαίνει

 • Πώς να πηγαίνετε αργά και να αισθάνεστε στο σώμα

 • Πώς να δίνετε μια «εισαγωγή» εάν ο εστιαζόμενος την χρειάζεται

 • Πώς να παρατηρείτε πότε είστε ταυτισμένοι με ένα συναίσθημα ή μια πλευρά του εαυτού

 • Πώς να αποταυτίζεστε από τις πλευρές του εαυτού σας και να σχετίζεστε με αυτές μέσα από τον Εαυτό-σε-Παρουσία

 • Πώς να ακούτε με ενσυναίσθηση και να υποστηρίζετε την διαδικασία του εστιαζόμενου

 • Πώς να επιτρέπετε σε αυτό που υπάρχει να είναι όπως είναι 

Επίπεδο 3: Υποστηρίζοντας την εσωτερική σχέση

Σε αυτό το επίπεδο μαθαίνετε πώς να καθοδηγείτε με χάρη τον συνεργάτη σας – και τον εαυτό σας – μέσα από κάθε στάδιο της διαδικασίας Focusing. Μαθαίνετε την τυπική μορφή μιας συνεδρίας Focusing και γιατί κάποιες παρεμβάσεις είναι σωστές στην αρχή της συνεδρίας αλλά όχι αργότερα, πως κάθε στάδιο προετοιμάζει για το επόμενο και πώς να καταλάβετε πότε πρέπει να επιστρέψετε σε ένα προηγούμενο στάδιο. Μαθαίνετε επίσης πώς να συνδυάζετε την αντανάκλαση με την καθοδήγηση και άλλους τρόπους για να υποστηρίξετε τη διαδικασία του Focusing.


Συγκεκριμένα στο επίπεδο 3 θα μάθετε:

 • Γιατί είναι σημαντική η αρχή και το κλείσιμο μιας συνεδρίας Focusing

 • Τα πέντε στάδια της γενικής ακολουθίας μιας συνεδρίας Focusing

 • Τη διαφορά ανάμεσα στην «αντανάκλαση» και την «υπενθύμιση»

 • Γιατί είναι σημαντικό να προσθέτουμε «μαξιλάρια» στις υπενθυμίσεις

 • Τι είναι η Κοντινή και τι η Απόμακρη Διαδικασία


Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να ξεκινάτε μια συνεδρία Focusing με τρεις διαφορετικούς τρόπους

 • Πώς να κλείνετε μια συνεδρία Focusing με τρόπο που τιμά τη διαδικασία και επιτρέπει τη μετάβαση στην επόμενη κατάσταση

 • Πώς να αποκτήσετε επίγνωση της δικής σας αυτό-καθοδήγησης ως εστιαζόμενος

 • Πώς να συντονίζεστε ενσυναισθητικά με τη διαδικασία Focusing ενός άλλου ατόμου

 • Πώς να ζητάτε και να δίνετε μια «υπενθύμιση»

 • Πώς να αισθάνεστε πότε είστε σε Κοντινή και πότε σε Απόμακρη Διαδικασία

 • Πώς να χρησιμοποιείτε υπενθυμίσεις για να υποστηρίζετε την Κοντινή Διαδικασία

 • Πώς να χρησιμοποιείτε υπενθυμίσεις για να υποστηρίζετε την Απόμακρη Διαδικασία

Επίπεδο 4: Διευκολύνοντας την εσωτερική σχέση

Στο τελευταίο επίπεδο του προγράμματος μαθαίνουμε πως να αντιμετωπίζουμε διάφορες δυσκολίες που μπορούν να προκύψουν στη διαδικασία. Σε αυτό το στάδιο μαθαίνετε πώς να βοηθάτε με πλευρές του εαυτού που συγκρούονται, με εξόριστες πλευρές και με την εσωτερική διαδικασία κριτικής. Βιώνετε την αρχή της ριζικής αποδοχής των πάντων και πως εφαρμόζεται σε όποια διαδικασία συναντάτε.


Συγκεκριμένα στο επίπεδο 4 θα μάθετε:

 • Τι σημαίνει να έχεις ένα Συναίσθημα για ένα άλλο Συναίσθημα

 • Γιατί η ταύτιση με το Συναίσθημα για το Συναίσθημα είναι ένας από τους κύριους λόγους που δεν προχωράει η διαδικασία

 • Τους τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται η εσωτερική επικριτική πλευρά που αποκαλείται «Προστάτης»

 • Τι είναι η διαδικασία του Δεν Θέλει και πως μπορεί να οδηγήσει στον μετασχηματισμό ενός Προστάτη από «κριτή» σε «σύμμαχο» 

 • Γιατί είναι σημαντικό να παίρνουμε χρόνο για να μένουμε με τις ευχάριστες αισθήσεις σε μια συνεδρία Focusing

 • Τους διαφορετικούς τρόπους εισόδου στο Focusing, συμπεριλαμβανομένων των σωματικών αισθήσεων, των εικόνων, των συναισθημάτων και των ιστοριών

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να αναγνωρίζετε πότε ο εστιαζόμενος έχει ένα Συναίσθημα για ένα Συναίσθημα και πώς να ανταποκρίνεστε όταν συμβαίνει αυτό

 • Πώς να δίνετε κατάλληλες υπενθυμίσεις όταν ο εστιαζόμενος αντιλαμβάνεται δύο «κάτι»

 • Πώς να αναγνωρίζετε και να αλληλεπιδράτε με μια προστατευτική πλευρά

 • Πώς να προσκαλείτε τις πλευρές του εαυτού σας που ανησυχούν, φοβούνται, είναι θλιμμένες ή θυμωμένες να σας επικοινωνήσουν τι Δεν Θέλουν να σας συμβεί

 • Πώς να χρησιμοποιείτε υπενθυμίσεις για να προσκαλέσετε έναν εστιαζόμενο να μείνει περισσότερο με τις ευχάριστες αισθήσεις

 • Πώς να προσκαλέσετε έναν εστιαζόμενο στην παρούσα σωματική επίγνωση 

bottom of page