Image by Dingzeyu Li

Εκπαίδευση στο
Inner Relationship Focusing

Τι είναι το Inner Relationship Focusing

Το Inner Relationship Focusing είναι μια διαδικασία αυτεπίγνωσης και συναισθηματικής θεραπείας η οποία αναπτύχθηκε από τις Ann Weiser Cornell και Barbara McGavin. Αποτελεί μια δημοφιλή εξέλιξη του Focusing η οποία διδάσκεται και χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Πρόκειται για μια διαδικασία που δίνει άμεση προτεραιότητα στη δημιουργία μιας ενσυναισθητικής και συμπονετικής σχέσης με όποια εμπειρία ή πλευρά του εαυτού μας συναντάμε μέσα μας. 

Στο Focusing δίνουμε προσοχή  και εξερευνούμε τη «βιωμένη αίσθηση», την αίσθηση δηλαδή που δημιουργείται στο σώμα μας για την κάθε κατάσταση που βιώνουμε. Για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια βιωμένη αίσθηση χρειάζεται να έχουμε μια φιλική, ανοιχτή και ήρεμη εσωτερική στάση. Με την εκπαίδευση στο IRF μαθαίνουμε πως να αποκτούμε πρόσβαση σε αυτή τη στάση.


Η βασική έννοια του IRF είναι ο «Εαυτός-σε-Παρουσία». Παρουσία είναι η φυσική κατάσταση του εαυτού που χαρακτηρίζεται από ηρεμία, περιέργεια, ενδιαφέρον, συμπόνια και ικανότητα δράσης με ώριμους και ισορροπημένους τρόπους. Ωστόσο, μέσα από τις εμπειρίες της ζωής μας όλοι μας έχουμε αναπτύξει διάφορες πλευρές ή κομμάτια του εαυτού με τα οποία ταυτιζόμαστε και βγαίνουμε από την κατάσταση παρουσίας. Με το IRF μαθαίνουμε τους τρόπους να αποκτούμε πρόσβαση στην κατάσταση παρουσίας και να σχετιζόμαστε με τις διάφορες πλευρές του εαυτού μας μέσα από αυτήν.

Image by Giulia Bertelli

Η εκπαίδευση στο Inner Relationship Focusing

Η εκπαίδευση στο IRF αποτελείται από τέσσερα επίπεδα, διάρκειας 2 ημερών το καθένα. Το κάθε επίπεδο χτίζει σταδιακά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που χρειάζεται κανείς για να το εξασκήσει είτε μόνος του ή με κάποιο άλλο άτομο μέσα σε μια συνεργατική σχέση Focusing.

Σε ποιους απευθύνεται
Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς να καλλιεργήσουν μια ουσιαστική σχέση με τον εαυτό τους και να μπουν σε έναν δρόμο αυτεπίγνωσης και συναισθηματικής θεραπείας.


Επαγγελματικά το IRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, coaches και άλλους ειδικούς ψυχικής υγείας σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. 


Δομή και κόστος
Εκτός από τις σύντομες παρουσιάσεις των εννοιών, κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων γίνονται επιδείξεις συνεδριών Focusing, πρακτική εξάσκηση σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες, συζήτηση και επεξεργασία των εμπειριών των συμμετεχόντων. Ανάμεσα στις εβδομαδιαίες συναντήσεις οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν συνεδρίες Focusing με τα άτομα που εξασκήθηκαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος.


Η εκπαίδευση πραγματοποιείται online μέσω zoom.


Το κόστος κάθε επιπέδου είναι 150 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται μια συνεδρία Inner Relationship Focusing 30’ με την Αγάθη Λακιώτη (μόνο για το επίπεδο 1). 

Δήλωση συμμετοχής
Για να δηλώσετε συμμετοχή παρακαλώ συμπληρώστε αυτή τη φόρμα. Η κράτηση της θέσης γίνεται μόνο με την εξόφληση του κόστους του σεμιναρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε εδώ, στο info@hieft.gr ή στο 6944964300.

Επίπεδο 1: Συναντώντας την εσωτερική σχέση

Σάββατο 10 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Ώρες 9:30 έως 16:30

Το επίπεδο 1 αποτελεί μια καλή εισαγωγή στο Inner Relationship Focusing. Στο σεμινάριο θα μάθετε τα βασικά βήματα της διαδικασίας έτσι ώστε να μπορείτε να την εξασκείτε είτε μόνοι σας ή με έναν συνοδό. Θα αναπτύξετε τις γνώσεις και τις δεξιότητες ώστε να μπορείτε να καθοδηγείτε τον εαυτό σας μέσα από μια διαδικασία Focusing αλλά και να συνοδεύετε έναν άλλο Focuser στη δική του διαδικασία.


Συγκεκριμένα στο επίπεδο 1 θα μάθετε:

 • Τι είναι το Focusing και πως αναπτύχθηκε

 • Τι είναι το Inner Relationship Focusing

 • Το εσωτερικό περιβάλλον που διευκολύνει την αλλαγή: Η Παρουσία, ο Εαυτός-σε-Παρουσία και η γλώσσα Παρουσίας

 • Τι είναι η βιωμένη αίσθηση και πως οι βιωμένες αισθήσεις περιέχουν περισσότερα από αυτά που ήδη γνωρίζουμε

 • Τη δομή μιας συνεργατικής σχέσης Focusing

 

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να περιγράφετε αυτά που αισθάνεσθε στο σώμα σας χωρίς να τα κρίνετε, να τα χαρακτηρίζετε ή να τα ερμηνεύετε νοητικά

 • Πώς να καλλιεργήσετε ένα εσωτερικό περιβάλλον ήρεμης, ανοιχτής επίγνωσης γεμάτης περιέργεια, και τι να κάνετε αν δεν μπορείτε 

 • Πώς να βρίσκετε τη βιωμένη αίσθηση για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζετε

 • Πώς να δημιουργήσετε μια εσωτερική σχέση με ό,τι αισθάνεσθε ώστε η αλλαγή να προκύπτει με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο

 • Πώς να εμβαθύνετε τη σχέση με αυτά που συναντάτε μέσα σας

 • Πώς να είστε παρόντες, να δίνετε την προσοχή σας και να απαντάτε στον Focuser

 • Πώς να χρησιμοποιείτε το Focusing στην καθημερινή ζωή

 

Το επίπεδο 1 απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου εμπειρία με το Focusing ή με το Inner Relationship Focusing ή έχουν μια μικρή εμπειρία και θέλουν να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την κατανόηση και τις δεξιότητες Focusing και ακρόασης. 


Το επίπεδο 1 είναι προϋπόθεση για την  παρακολούθηση των υπόλοιπων επιπέδων. 

Επίπεδο 2: Συνοδεύοντας την εσωτερική σχέση

Σάββατο 26 Νοεμβρίου & Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ώρες 9:30 έως 16:30

Σε αυτό το επίπεδο μαθαίνετε πώς να είστε ένας υποστηρικτικός συνοδός σε μια διαδικασία Focusing, είτε τη δική σας είτε κάποιου άλλου. Δίνουμε έμφαση στη Παρουσία, βιώνοντας τις ιδιότητες της Παρουσίας όπως αυτές εμφανίζονται στη συνεργατική σχέση Focusing και μαθαίνουμε πώς ο σύντροφος μπορεί να υποστηρίξει την Παρουσία του Focuser. Περνάμε επίσης χρόνο με το «όριο» και τη συμβολοποίηση και μαθαίνουμε πώς ο σύντροφος μπορεί να βοηθήσει τον Focuser να παραμείνει σε ένα όριο. Στο επίπεδο 2 διδάσκονται επίσης προηγμένες τεχνικές ακρόασης.
 

Συγκεκριμένα στο επίπεδο 2 θα μάθετε:

 • Πως η ενσυναίσθηση επιτρέπει στη φυσική διαδικασία της αλλαγής να συμβεί

 • Πως το καλύτερο περιβάλλον της αλλαγής είναι να είμαστε με «αυτό που υπάρχει» με τον εαυτό μας ή ένα άλλο άτομο

 • Πως το να πηγαίνουμε αργά είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάμε πιο βαθιά

 • Ποιες είναι οι ποιότητες που καλλιεργούν την εσωτερική σχέση – και ποιες την εμποδίζουν

 

Δεξιότητες που θα αποκτήσετε:

 • Πώς να μένετε με ένα ασαφές «όριο» χωρίς να απομακρύνεστε ή να αναλύετε τι σημαίνει

 • Πώς να πηγαίνετε αργά και να αισθάνεστε στο σώμα

 • Πώς να δίνετε μια «εισαγωγή» εάν ο Focuser την χρειάζεται

 • Πώς να παρατηρείτε πότε είστε ταυτισμένοι με ένα συναίσθημα ή μια πλευρά του εαυτού

 • Πώς να αποταυτίζεστε από τις πλευρές του εαυτού σας και να σχετίζεστε με αυτές μέσα από τον Εαυτό-σε-Παρουσία

 • Πώς να ακούτε με ενσυναίσθηση και να υποστηρίζετε την διαδικασία του Focuser

 • Πώς να επιτρέπετε σε αυτό που υπάρχει να είναι όπως είναι 

 

Για να παρακολουθήσει κανείς το επίπεδο 2 χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει πρώτα το επίπεδο 1.

LX2A7329_pp_150.jpg

Εκπαιδεύτρια

Αγάθη Λακιώτη, Ph.D.

Η Αγάθη Λακιώτη, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια, εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων. Είναι επίσης πιστοποιημένη Focusing επαγγελματίας/ εκπαιδεύτρια από το International Focusing Institute. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό της στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde. Διδάσκει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, Θετική Ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει δημοσιεύσει μια σειρά από επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια. Έχει εκπαιδευτεί στο Inner Relationship Focusing από τις ίδιες τις Ann Weiser Cornell και Barbara McGavin.