top of page
shame.jpg

Δουλεύοντας με τη ντροπή και τον θυμό στην ψυχοθεραπεία

Σεμινάριο: Δουλεύοντας με τη ντροπή και τον θυμό στην ψυχοθεραπεία με τον Leslie Greenberg
17 & 18 Οκτωβρίου 2024,

16:00 - 20:00, Online μέσω zoom

Η πυρηνική, μη υγιής ντροπή αποτελεί σημαντική πηγή ψυχολογικής δυσφορίας και πόνου. Οδηγεί σε συναισθήματα αναξιότητας και αυτό-περιφρόνησης, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις και προβληματικές συμπεριφορές (όπως ο μη χρήσιμος θυμός/ οργή).  Σαν θεραπευτές, το να γνωρίζουμε πως να εργαζόμαστε με τον υγιή θυμό είναι θεμελιώδους σημασίας για τον μετασχηματισμό της πυρηνικής ντροπής και την πρόσβαση στη θλίψη του πένθους που σχετίζεται με τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της παιδικής ηλικίας.  
 

Αυτό το εργαστήριο έχει σχεδιαστεί από τον Dr. Leslie Greenberg, διεθνή πρωτοπόρου στον τομέα της ψυχοθεραπείας και του συναισθήματος, και είναι προσαρμοσμένο για επαγγελματίες ψυχικής υγείας από διάφορα εκπαιδευτικά υπόβαθρα.

Στόχοι

Αυτό το εργαστήριο θα διδάξει στους θεραπευτές πρακτικές δεξιότητες σχετικά με το πώς να  μετασχηματίσουν την ντροπή με τον υγιή θυμό που μέχρι τώρα διέκοπταν και να επεξεργάζονται τη θλίψη του πένθους που σχετίζεται με τη ντροπή που βίωναν ως παιδιά και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που σχετίζονται με τη ντροπή.  


Μέσω διδακτικής παρουσίασης και ανασκόπησης πρόσφατων βιντεοσκοπημένων θεραπευτικών συνεδριών, ο Δρ. Leslie Greenberg θα συζητήσει συγκεκριμένες διαδικασίες αλλαγής του πελάτη και παρεμβάσεις του θεραπευτή.

Οι συμμετέχοντες θα μάθουν:

 • Τις αρχές της συναισθηματικής αλλαγής στην εργασία με τη ντροπή 

 • Πώς να βοηθήσουν τους πελάτες να δουλέψουν με και να παρακάμψουν τον μη χρήσιμο θυμό/ οργή στη συνεδρία

 • Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενεργοποίηση, την επεξεργασία και τον μετασχηματισμό της δυσπροσαρμοστικής ντροπής (για παράδειγμα: παρεμβάσεις για την αυτοκριτική, την ηλικιακή παλινδρόμηση, την εργασία με αναμνήσεις παιδικών τραυμάτων)

 • Πως να αποκτούν πρόσβαση και να εργάζονται με τον προσαρμοστικό θυμό και την προσαρμοστική θλίψη του πένθους 

 • Πως να δουλεύουν με πελάτες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στα συναισθήματά τους

 • Πως να βοηθούν τους πελάτες να αναπτύξουν νέα νοήματα και αφηγήσεις 

Πρόγραμμα

Ημέρα 1

 • Ντροπή: η φύση και η λειτουργία της

 • Αρχές της συναισθηματικής αλλαγής

 • Αλλαγή του συναισθήματος με το συναίσθημα 

 • Μέθοδοι πρόσβασης στο δυσπροσαρμοστικό συναισθηματικό σχήμα της ντροπής

 • Παράκαμψη της δευτερογενούς οργής και του καταρρακωμένου εαυτού

 • Συζήτηση του βίντεο 1

Ημέρα 2

 • Χρήση της ηλικιακής παλινδρόμησης και της επεξεργασίας των παιδικών αναμνήσεων για την ενεργοποίηση της προέλευσης του δυσπροσαρμοστικού συναισθηματικού σχήματος

 • Πρόσβαση στον υγιή προσαρμοστικό θυμό

 • Πρόσβαση και εμβάθυνση στη θλίψη του πένθους

 • Κατασκευή νοήματος και νέες αφηγήσεις

 • Συζήτηση του βίντεο 2

Σε ποιους απευθύνεται

Μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας που θέλουν να μάθουν να δουλεύουν με τη ντροπή και τον θυμό στην ψυχοθεραπεία. Δεν απαιτείται προηγούμενη εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα.

Πιστοποίηση

Αυτό το σεμινάριο δεν απαιτείται ούτε είναι μέρος της διαδικασίας πιστοποίησης.

Ημερομηνίες

17 & 18 Οκτωβρίου 2024

Ώρες

16:00 έως 20:00

Τρόπος διεξαγωγής

Online μέσω zoom

Γλώσσα

Αγγλικά

Κόστος

Έως και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024: 150 ευρώ

Από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024: 175 ευρώ

Πολιτική ακύρωσης

 • Εάν ακυρώσετε τη συμμετοχή σας 30 μέρες ή περισσότερες πριν από την ημερομηνία του σεμιναρίου θα σας επιστραφεί το κόστος συμμετοχής μείον 25 ευρώ για έξοδα διαχείρισης.

 • Εάν ακυρώσετε σε λιγότερες από 30 ημέρες από την ημερομηνία του σεμιναρίου θα λάβετε πίστωση την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε κάποιο μελλοντικό σεμινάριο.

 • Εάν δεν μας ενημερώσετε πριν από την ημερομηνία του σεμιναρίου δεν μπορείτε να λάβετε επιστροφή χρημάτων ή πίστωση.

 • Μπορείτε να μεταφέρετε την εγγραφή σας σε άλλο άτομο χωρίς επιπλέον κόστος. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να μας ενημερώσετε για το όνομα του ατόμου.

 • Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να ακυρώσουν το σεμινάριο λόγω ασθένειας του εκπαιδευτή, μειωμένης συμμετοχής ή άλλων απρόβλεπτων καταστάσεων. Σε περίπτωση ακύρωσης του σεμιναρίου το κόστος συμμετοχής θα επιστραφεί στο ακέραιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής επικοινωνήστε εδώ, στο info@hieft.gr, ή στο 6944964300
Leslie Greenberg.jpg

Εκπαιδευτής

Dr. Leslie Greenberg

Ο Leslie Greenberg είναι διακεκριμένος ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο. Γεννημένος στη Νότια Αφρική και αρχικά μηχανικός, όπου άρχισε να πιστεύει στη σιωπηρή γνώση, ότι δηλαδή γνωρίζουμε περισσότερα από όσα μπορούμε να πούμε, μεταπήδησε στην ψυχολογία το 1970 και εκπαιδεύτηκε τόσο στην Προσωποκεντρική θεραπεία όσο και στη θεραπεία Gestalt. Ασχολείται με την έρευνα στην ψυχοθεραπεία για πάνω από 40 χρόνια. Έχει συγγράψει σημαντικά κείμενα για τη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα, ξεκινώντας με τα πρώτα βιβλία, Emotion in psychotherapy (1986), Emotionally focused therapy for couples (1988) και Facilitating emotional change, με τη Laura Rice και τον Robert Elliott. Πιο πρόσφατα βιβλία του είναι τα Emotion-focused therapy (2015), Case formulation in emotion-focused therapy με την Rhonda Goldman (2015), Emotion-focused therapy of forgiveness and letting go (2019) με την Catalina Woldarsky και Emotion-focused therapy of generalized anxiety (2017) με την Jeanne Watson. Έχει λάβει τα βραβεία Νέας Σταδιοδρομίας και Διακεκριμένης Ερευνητικής Σταδιοδρομίας από τη Διεθνή Εταιρεία για την Έρευνα στην Ψυχοθεραπεία καθώς και τα βραβεία Carl Rogers και Διακεκριμένης Επαγγελματικής Συμβολής στην Εφαρμοσμένη Έρευνα από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία. Έχει επίσης λάβει το Επαγγελματικό Βραβείο της Καναδικής Ψυχολογικής Εταιρείας για διακεκριμένη συνεισφορά στην Ψυχολογία ως επάγγελμα. Είναι πρώην πρόεδρος της Εταιρείας για την Έρευνα στην Ψυχοθεραπεία. Τώρα αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του στην εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

LX2A7329_pp_150.jpg

Διευκολύντρια

Αγάθη Λακιώτη, Ph.D.

Η Αγάθη Λακιώτη, Ph.D., είναι κλινική ψυχολόγος και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια, επόπτρια, εκπαιδεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων. Σπούδασε ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ απέκτησε το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το μεταπτυχιακό της στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία από το University of Strathclyde. Διδάσκει συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, Θετική Ψυχολογία και μεθοδολογία έρευνας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ έχει υπάρξει εκπαιδεύτρια και επόπτρια στην Προσωποκεντρική προσέγγιση για πάνω από 15 χρόνια. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια και επόπτρια στη Θεραπεία Εστιασμένη στο Συναίσθημα από το International Society of Emotion-Focused Therapy. Είναι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια Focusing από το The International Focusing Institute. Διαπιστώνοντας την αποτελεσματικότητα του EFT στην πρακτική της, αλλά και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη που βίωσε μέσα από την εκπαίδευση και εφαρμογή της συγκεκριμένης προσέγγισης, αποφάσισε το 2021 να ιδρύσει το Ελληνικό Ινστιτούτο Θεραπείας Εστιασμένης στο Συναίσθημα (HiEFT) και να διαδώσει αυτή την προσέγγιση στην Ελλάδα.

Το Ινστιτούτο είναι αναγνωρισμένο από το International Society of Emotion Focused Therapy (ISEFT)
ISEFT LOGO.png
bottom of page